Naše značky:


Ron Diplomatico

Ron Abuelo

 

 

 

 

Vodka Carskaja

Rum Don Papa

Cognac Godet

Ron Milloanario

a mnohé ďalšie ...

TOVAR V AKCII

naša cena 70,90 EUR
skladom

NAJPREDÁVANEJŠÍ


BLOG
Ako sa vyrába kvalitný rum

 

Pamätáte si ešte na školské časy, keď ste zvykli pri večerných posedeniach s priateľmi veselo miešať a popíjať rum s kolou? Zamysleli ste sa však niekedy, odkiaľ sa rum dostal do vášho pohára a z čoho je vlastne vyrobený?

Výroba rumu začína zberom cukrovej trstiny. V mnohých častiach sveta je zrelá cukrová trstina zbieraná ručne, a to sekaním pomocou mačety.

Aby neprichádzalo ku zbytočným stratám šťavy z trstiny, odrezané časti sú rýchlo prevezené do mlyna, kde sú drvené v stroji. Drvením sa extrahuje šťava z vláknitej buničiny cukrovej trstiny.

3 typy spracovania

Ďalší postup spracovania sa môže podľa výrobcu líšiť. Vo francúzskej západnej Indii, a teda v Martiniku a Guadalupe, sa šťava z trstiny použije na kvasenie a následnú destiláciu. Tento priamy spôsob spracovania produkuje rum, ktorý najviac zachováva rastlinné charakteristiky trstiny.

Druhým spôsobom spracovania je varenie šťavy a koncentrovanie do sirupu. Sirup sa môže použiť ako sladidlo, alebo sa tiež môže fermentovať a destilovať. Fermentovaný sirup sa využíva najmä preto, že je možné destilovať ho po celý rok a nielen počas zberu. Obsahuje väčšinu charakteristík šťavy z cukrovej trstiny a je možné ho použiť kedykoľvek.

Ako tretí spôsob spracovania sa používa spracovanie šťavy na melasu a kryštalizovaný cukor. Kryštalizovaný cukor sa ďalej predáva ako sladidlo a melasa putuje do liehovaru, kde sa fermentuje a destiluje do rumu. Väčšina rumu je destilovaná práve z fermentovanej melasy, ktorá poskytuje najviac spoľahlivý a najkonzistentnejší základ pre výrobu rumu.

Fermentácia

Fermentačný proces vo veľkej miere závisí od typu liehovaru. Existujú dva extrémy, jedným je prirodzená fermentácia, kde kvasenie prebieha pomocou kvasiniek, ktoré sú vlastné životnému prostrediu.

Na druhej strane je to fermentácia prísne kontrolovaná v laboratórnych podmienkach.

Väčšina liehovarov používa procesy, ktoré sa nachádzajú niekde medzi týmito dvomi extrémami.

Destilácia

Ďalším krokom je destilácia, ktorá môže byť ovplyvnená hoci aj najmenšou zmenou podmienok. Pre správnu destiláciu je potrebné veľké množstvo odborných znalostí. Všeobecne však platí, že fermentovaná kvapalina sa zahrieva v uzavretej nádobe na 175°C, pričom sa odparuje alkohol z kvapaliny. Alkoholy sa potom kondenzujú a zozbierajú, a tým vznikne surový alkohol.

Surový alkohol z destilačného prístroja obsahuje 70% až 95% alkohol. Niektoré rumy, ako napríklad tie v Karibiku, sú jednoducho zabalené a predávané ešte čerstvé priamo z destilačného kotla.

Keď rum starne, mení to jeho charakter. Pre získanie čo najlepšej chuti je čerstvý rum zmiešaný s inými šaržami rumu z toho istého liehovaru a tiež s rumami rôzneho veku.

Rôzne príchute

Niektoré rumy sú naplnené bylinami, ovocím, korením alebo spojené s rôznymi šťavami a extraktmi aby sa vytvorila čo najlepšia príchuť a aróma rumu. Rum Zacapa je považovaný za jeden z najlepších, ak nie práve najlepší na svete, a jeho príchuť je typická chuťou muškátových orieškov, opekaných lieskových orechov a náznakom karamelu. Ďalšou zaujímavou kombináciou chutí je Rum Diplomatico, ktorý vám ponúka arómu vanilkových toboliek a banánového koláča, vôňa je doplnená nádychom ríbezľového pyré, hrozienkového pyré, karamelu, melasy, hnedého a čierneho korenia.

Väčšina rumu sa zriedi na 40 až 50% objemu alkoholu. I keď by sa dalo povedať, že pre výrobu rumu neexistuje veľa dôležitých krokov, existuje však veľa premenných, ktoré dokážu výsledok zmeniť. Rum sa tak stáva jednou z najrozmanitejších destilovaných liehovín.

Najbližšie, keď si objednáte rum s kolou, uvedomte si, že tak ako škótska whisky, ani rum si už nezaslúži ďalšie riedenie. Skúste ho najskôr ochutnať a až potom dochucovať.

 

10 tipov ako sa vyhnúť opici

 

Týmto článkom ideme tak trochu proti tomu čo robíme (predaj alkohlu), ale veríme že aj napriek našim dobre mieneným radám si "kvalitnú" opicu užijite na vlastnej koži (vlastná skúsenosť je na nezaplatenie). A nezbudnite!!! Keď opica, tak s našimi kvalitnými produktami, ktoré nájdete na stránke topnapoje.sk!!!

Veľa ľudí má strach z toho, že ak si aj vypijú, tak na ďalší deň budú mať opicu. Tomu všetkému sa dá predísť, ak budete dodržiavať určité pravidlá:

 

  1. Nepite na prázdny žalúdok - To je najčastejšia chyba pred tým než ľudia idú piť. Zabudnú, že sa treba pred tým poriadne najesť. Doprajte si tučnejšie či mastnejšie jedlá, nie sú síce zdravé, ale spomaľujú vstrebávanie alkoholu do krvi.
  2. Dobre sa pred oslavou vyspite - Pomôže vám to hlavne počas večera, keď sa vydržíte dlhšie zabávať. Na druhý deň budete dostatočne unavený aj bez toho. Navyše unavený a depresívny človek sa opije rýchlejšie, ako čerstvo oddýchnutý.
  3. Pozor taktiež, ak užívate nejaké lieky, nekombinujte ich s alkoholom! V niektorých prípadoch môže dôjsť až k poruchám vedomia.
  4. Dostatočne zásobujte svoje telo tekutinami. Preto pite počas celého dňa dostatočné množstvo tekutín, kľudne aj vodu či čaj. Alkohol totiž veľmi vysáva tekutiny z teľa. Z toho potom na druhý deň vznikajú tie povestné “suchoty”
  5. Ak sa rozhodnete pre svetlé nápoje ako sú vodka alebo biele víno, vedzte, že sa z organizmu vylúčia skôr ako tmavé (škótska whiskyrum diplomatico či Zacapa).
  6. Nepite bezhlavo jeden pohárik za druhým - dosť častým problémom býva, že ľudia to na začiatku s pitím preháňajú a po hodine sú už opitý. Ak zvolíte pomalšie tempo, telo si skôr na to zvykne a taktiež si skôr užijete celý večer.
  7. Vyhnite sa šumivému vínu - ak treba tak si s ním len symbolicky pripite. Bublinky by sa vám ale na ďalší deň mohli pekne vypomstiť.
  8. Vyhýbajte sa lacnému alkoholu. Ten totiž môže obsahovať metylalkohol a tým pádom aj viac jedov.
  9. Rozhodnite sa pre jeden druh alkoholu, ktorý budete piť celý večer. Miešať svetlé s tmavým veru nie je šťastné riešenie.
  10. Ku koncu si večera, ako aj pred spaním si doprajte minerálku alebo čistú vodu.
Ako zvoliť ideálny darček pre muža

 

Rozmýšľate nad tým, aký darček pre muža vybrať, či už manžela, otca alebo priateľa? Vybrať ten správny dar, to nie je len niečo kúpiť a darovať to. Nie je všetky dary, hoci sú myslené dobre, môžu zanechať rovnako dobrý dojem. Nelámte si s tým hlavu. Namiesto toho si prečítajte tento článok s konkrétnymi tipmi, čo všetko môžete darovať mužovi.

Niečo chutné

Kto by nemal rád jedlo, hlavne keď ide o mužov. Pýtať sa, či by si radi nevychutnali niekoľko dobrých chodov, je asi zbytočné. Odpoveď dobre poznáte. Avšak nedajte sa zmýliť tým, že by ste ho zobrali do nejakej reštaurácie, kde by sa dobre najedol. Namiesto toho ho zoberte na jedlovú túru. Čo to znamená? Urobte zoznam miest s vynikajúcim jedlom od raňajok, pochúťok, koláčov, obedov až po večeru a doprajte mu z každého niečo počas dňa.

Alkohol

Možno si poviete: “Alkohol, to je také opozerané. To predsa daruje každý druhý. S tým predsa veľmi nezabodujem.” Áno, nezabodujete, ak kúpite nejakú tuctovú fľašu za pár eur v obchode s potravinami. Ak ale vyberiete naozaj kvalitný alkohol (Rum Diplomatico alebo škótsku Whisky) alebo iné špeciálne darčekové balenie, nemôžete zle pochodiť. Alkohol kúpite a darujete kedykoľvek. Ale naozaj kvalitný alkohol na špeciálne príležitosti, návštevy, oslavy či prípitky príde vždy vhod. Najmä v pánskej spoločnosti.


NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV

Topnapoje. sk - Blog



Don Papa

Don Papa zmenil tvár Filipín

Keď sa v minulosti hovorilo o filipínskom rume, išlo predovšetkým o lacný rum. To v zásade nie je zlá vec. Väčšina lokálnych značiek rumu bola vďaka vysokej konkurencii ťahaná cenovo nadol. Rumy boli zámerne vyrábané na miešané nápoje a hlavne, aby boli dostupné širokej verejnosti. Možno aj preto sú Filipíny považované za tretí najväčší trh s rumom na svete, hneď za Indiou a USA. Potom prišiel na trh nie úplne najlacnejší rum Don Papa a ten všetko zmenil. Čítať viac



Ron de Jeremy

Od filmov pre dospelých až k prémiovému rumu

Aj o tom je príbeh Ron de Jeremy. Ronald Jeremy Hyatt sa narodil v roku 1953 v New Yorku a od malička bol niečim výnimočný. V roku 1971 získal magisterský titul zo špeciálneho vzdelávania, ale svoje vzdelanie nikdy nevyužil naplno. V osemdesiatych rokoch si začal na živobytie zarábať úplne iným spôsobom. Dostal sa do biznisu s filmami pre dospelých a postupne sa vypracoval na najslávnejšieho a najúspešnejšieho „herca“ na svete. Čo má táto postava spoločná s kvalitným rumom sa dozviete tu. Čítať viac.