Pripravili sme si pre Vás nielen zaujímavé ale aj poučné články. Pretože nie je dôležité len piť a vychutnávať, ale aj vedieť :) 

Prečo môžeme piť alkohol a iné tvory nie?

Prečo môžeme piť alkohol a iné tvory nie?

Etanol je toxický pre väčšinu živočíchov. Ak vtáky či cicavce skonzumujú skvasené ovocie, majú ťažkú otravu. Keď nezahynú, tak sú aspoň na pár hodín vyradení z prevádzky. Prečo sa u predkov človeka ale vyvinul gén kódujúci enzýmy pre odbúravanie etanolu, nebolo jasné. Viac>>

Ako si vybrať alkohol

Ako si vybrať alkohol

Nie každý alkohol sa hodí na všetky príležitosti. Preto si treba správne vybrať. Ak si však môžete dopriať hocijaký druh alkoholu, tak je to už len na vás. Viac >>

Najlepší alkohol na party

Najlepší alkohol na party

Robíte doma poriadnu party, no neviete koľko a aký druh alkoholu je na to najlepší? Neviete, či je to vodka alebo škótska whisky, tak si prečítajte pár zaujímavých informácií. Viac >>

Alkohol a jeho účinky

Alkohol a jeho účinky

Alkohol konzumujeme často, kvôli odreagovaniu a uvoľneniu, avšak môže
spôsobiť aj nepríjemné stavy, ktoré môžu vášmu telu ublížiť. Viac >>

Armagnac

Armagnac

Armagnac je destilát vyrábaný z bieleho suchého vína. Miestom pôvodu je kraj Armagnac nachádzajúci sa v Gaskonsku na juhozápade Francúzska v stredných Pyrenejach. Je to najstarší destilát pálený z vína vo Francúzsku a pravdepodobne aj na svete. Začiatok výroby siaha do stredoveku. Ekonomickým a výrobným centrom Armagnacu je mesto Eauze. Obsah alkoholu nesmie prekročiť 63%.

Cachaca

Cachaca

Cachaça po slovensky Kašasa, je brazílsky národný alkoholický nápoj známy tiež ako brazílsky rum. Na výrobu sa používa samotná šťava z cukrovej trstiny, nie odpadová melasa. Cukrová trstina sa najskôr lisuje, vylisovaná šťava sa necháva kvasiť a nakoniec prechádza destiláciou a riedením. Proces výroby cachaça je teda rovnaký, ako pri tzv. Poľnohospodárskych rumov (rhum agricole) z Francúzskych Antíl, Haiti, Dominiky a Svätej Lucie. Najkvalitnejšie druhy sa nechávajú dozrievať v sudoch. Obsahuje 40% alkoholu.
Slangovo sa Cachaça nazýva pinga, caninha alebo aguardente. Najznámejším kokteilom z cachaça je caipirinha.

Gin

Gin

Gin je alkoholický nápoj, vyrábaný destiláciou obilného kvasu ochutený borievkami.

Najznámejší typ ginu, obvykle používaný v miešaných nápojoch, je London dry gin. London dry gin sa vyrába tým, že neutrálny obilný destilát sa po pridaní rastlinných látok redestiluje. Okrem borievky sa zvyčajne pridáva citrusová aróma, či už citrónová alebo pomarančová. Medzi ďalšie rastlinné látky, ktoré môžu byť použité patrí aníz, koreň angelika, koreň sladkého drievka, škorica, limetková kôra, grapefruitová kôra, šafran, baobab, koriander, muškátový oriešok a veľa iných.

Rozoznávame tri druhy tohto nápoja:

  • Gin - jedná sa o borievkovú aromatizovanú liehovinu, ktorá nie je vyrobená redestiláciou rastlinných látok, ale iba pridaním schválených prírodných dochucovadiel neutrálnemu duchu poľnohospodárskeho pôvodu. Prevládajúca chuť musí byť borievka.
  • Destilovaný gin - sa vyrába výhradne opakovanou destiláciou etanolu poľnohospodárskeho pôvodu s počiatočnou pevnosťou 96% ABV (azeotropickej vody a etanolu) v doštičkách tradične používaných pre gin za prítomnosti plodov borievky a iných prírodných rastlinných látok za predpokladu, že borovička chuť je prevládajúci. Gin získaný jednoducho pridaním esencií alebo príchuťou do etanolu poľnohospodárskeho pôvodu nie je destilovaný gin.
  • London gin - sa získava výlučne z etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu s maximálnym obsahom metanolu 5 gramov na hektoliter ekvivalentu 100% ABV, ktorého vôňa sa zavádza výhradne rektiláciou etanolu v tradičných destilátoch za prítomnosti všetkých použitých prirodzených rastlinných materiálov, ktorého výsledný destilát je aspoň 70% ABV . Londýnsky gin nesmie obsahovať pridanej sladidlo prevyšujúcu 0,1 gramu cukrov na liter konečného produktu, ani farbivá ani iné pridané zložky ako voda. Termín London gin môže byť doplnený výrazom "suchý".