Brandy Sarajishvili Gruzignac

Vyskúšali ste už Brandy Sarajishvili Gruzignac z Gruzínska? Cognac ( Koňak ) a brandy patria u Slovákov medzi obľúbené.
Na sklade
10 €

Metaxa 7*

Nie je na sklade
14,70 €
Koňak & Brandy

Koňak & Brandy

Brandy je anglický názov pre vínnu pálenku či vínovicu, destilát z vína s obsahom alkoholu 35-60%. Názov pochádza z holandského brandewijnnebo nemeckého Branntwein, čo znamená doslova pálené víno. Najznámejšie brandy pochádzajú z Francúzska (oblasti Cognac a Armagnac v juhozápadnom Francúzsku), ale brandy sa vyrába aj v iných vinárskych oblastiach, najmä v Španielsku, v Taliansku, v Grécku alebo v Gruzínsku. Kvalitné brandy sa vyrába z vybraných odrôd viniča, najmenej týždeň kvasí, potom sa postupne destiluje a necháva dozrieť aj niekoľko rokov v dubových sudoch po sherry, kde ešte len dostáva typickú farbu. Naopak do portského vína, do sherry a "šaleru" sa brandy pridáva, pôvodne preto, aby víno pri dlhom transporte nezačalo kvasiť.

Koňak, francúzsky cognac je najznámejším typom brandy. Základnou surovinou pre výrobu sú hrozno vínnej révy. Preto, aby sa mohla pálenka nazývať koňak, musí spĺňať prísne kritériá, ktorej vzniklo BNIC (Bureau National Interprofessionel du cognac):

  • musí pochádzať z okolia mesta Cognac v západnom Francúzsku (čo stanovil už francúzsky zákon roku 1909). Tento región sa ďalej delí na šesť oblastí (cru): Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois a Bois Ordinaires - v poradí klesajúcej hodnotenia. Hrozno z jednotlivých apelácií je povolené medzi sebou miešať. Ak sú použité hrozno vypestované iba v apelácii Grande Champagne a pochádza z odrody Ugni Blanc je možno koňak na etikete označiť ako Première cru du Cognac.
  • musí byť vyrobená len z bielych odrôd Ugni Blanc, Folle Blanche alebo Colombard.
  • musí zrieť v dubových sudoch najmenej 2 roky od konca destilačnej sezóny, tj. Od 1. apríla nasledujúceho roku po zbere.

Pri destilácii sa používa tradičných medených destilačných prístrojov kotlíkového typu. Potom destilát zreje najmenej 2 roky v dubových sudoch. Dĺžka zrenia je potom označená skratkou na fľaši:

  • VS (very special) - najmenej 2 roky
  • VSOP (very superior old pale) alebo Réserve - najmenej 4 roky
  • XO (extra old) - najmenej 10 rokov

Každý rok sa odparí približne 3% alkoholu, nazývané la part des anges (anjelský podiel).

Koňak je buď zmes rôznych ročníkov (najbežnejšie dostupný koňak), zmes rôznych destiláciou jedného ročníka, alebo ako ročníkový z jednej konkrétnej destilácie.