Máte náladu na niečo nové a neznáme? Tak ochutnajte túto výraznú chuť Mexika!

Mezcal & Sotol

Mezcal & Sotol

Mezcal aj tequila sa vyrába z rastliny agáve, v Mexiku zvanej maguey. Botanický názov agáve (grécky vznešený), sa ujal len pred asi sto rokmi. Agáve existuje asi 400 druhov. Rôzne druhy agáve a rozdielne procesy výroby majú za výsledok rôzne druhy mezcalu s odlišnými názvami: sotol v Chihuanhua, mezcal v Oaxaca a bacanora v Sonora. Tequila je špeciálny druh mezcalu, ktorý sa od ostatných odlišuje prísnymi pravidlami, používanými pri výrobe.

Dnes je mezcal stále vyrábaný zo srdca agáve, nazvaného piña, podobne ako pred 200 rokmi, na väčšine miest. V Mexiku sa mezcal všeobecne konzumuje rovno a má silnú dymovú chuť. Hoci mezcal nie je tak populárny ako tequila (vyrobená špeciálne z modrej agávy vo vybraných regiónoch krajiny), Mexiko exportuje výrobok, väčšinou do Japonska a Spojených štátov a vývoz rastie.