Nápoj pirátov, ozajstných znalcov s vyberaným vkusom a taktiež milovníkov rumových koláčikov. Ten náš by ste ale do koláčov  určite nedali!!!   

Rum

Rum

Rum je alkoholický nápoj destilovaný z melasy alebo zo šťavy získanej z cukrovej trstiny. Pôvod slova rum nie je jasný. Odborníci uvádzajú dva varianty. Podľa prvej teórie je slovo rum odvodené od slova rumbellion, čo je po anglicky "veľký ruch". Podľa druhého tábora pochádza pomenovanie tohto nápoja od latinského názvu "sacharum officinarium".

Väčšina producentov rumu sa tak nachádza v oblastiach, kde je rozvinuté spracovanie cukrovej trstiny, ako je Austrália, India, ostrov Réunion či oblasť Karibiku (tu najmä Jamajka a Kuba). Jeho vlasťou sú Antily (súostrovie, ktoré predstavuje dominantnú časť Karibiku), kde sa vyvinula na každom ostrove špecifická variant tohto destilátu.

Existuje niekoľko druhov rumu. Svetlý rum (Blanco) sa často využíva na prípravu miešaných nápojov, zlatý a tmavý rum (tmavnúce postupným dozrievaním v sudoch) býva konzumovaný samostatne ako tzv. Sipper či využívaný pre varenie.

Na rozdiel od iných druhov alkoholu neexistuje u rumu jednotná metóda výroby. Jeho výroba sa zakladá na tradičných štýloch jednotlivých oblastí a páleníc:
  •  Fermentácia
  •  Destilácia
  •  Zrenie a miešanie